www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

28.01.2008.

Zašto je forum na www.sindikat026.com takav kakav je.

Nije prvi put da neko to pita, pa da probamo da objasnimo.

 

Činjenica je da postoje odlični a opet besplatni forum programi koji se mogu skinuti sa interneta i da webmaster to ume da instalira i da konfiguriše.

Činjenica je i da je ovaj rudimentarni nacin komentrarisanja zastareo.

 

Zasto opstaje ovakav forum?

 

Ovo je sindikalni sajt koji se finansira iz sredstava SO Smederevo Sindikata Telekoma "Srbija",  i to samo u delu koji se uplaćuje provajderu - zakup prostora na disku i registracija .com imena.

Ostalo - pronalaženje vesti i njihov izbor, defakto uredjivanje sajta za koji je uglavnom zaslužan Neša Stanković, webmasterisanje, odnosno pakovanje sadržaja u format za web što uglavnom radi Mija Nikolić, ne plaća se - to radimo iz ljubavi prema našem web čedu.

 

Korišćenje standardnih, a opet besplatnih web forum softvera ima nekoliko mana:

  1. Troši još koji MB prostora na disku koji plaćamo.

  2. Tu treba rešiti još jednu dilemu - da li će svako moći da postavlja postove ili samo prijavljeni, registrovani korisnici‚ što nije mana, ali definiše dve grupe problema.

  3. Navedeni problem je daleko manje zastupljen u slučaju korišćenja ovakvog mehanizma za dodavanje postova, komentara. I ovde je neophodna intervencija - odobravanje ili neodobravanje poruke, kada je poruka sa nepristojnim sadržajem, koja vređa ili možda vređa nekog, koja širi versku, rasnu, nacionalnu i slično mržnju, netoleranciju i slično, koja po sadržaju ne odgovara nameni koju smo imali za ovaj forum... Možda to deluje kao cenzura, ali, sajt je naš i mi to pravo zadržavamo i nemamo nameru da ga se odričemo, jer bi u protivnom u slučaju problema, mi morali pravno da odgovaramo. Em radimo besplatno, em da platimo?

Znači, do daljeg, forum ostaje ovakav kakav je, ružan ali efikasan. A opet, 700 postova za dve godine, nije loše, za forum na sajtu jedne SO.